Christian Binner

Alsace, FR

Christian Binner är en av de mest ikoniska naturvinsmakarna i Alsace. Familjedomänen daterarår 1770 i byn Ammerschwihr, och Christian tog över år 1999 från sin pappa Joseph. Joseph haderedan då börjat ställa om igen till ekologisk odling när han märkt att de industriella preparatsom då blivit populärt endast hämmade kvaliteten på sina viner. Sedan dess har man börjat odlaenligt biodynamiska principer och helt slutat med svavel i vinerna. Kort och gott 0/0-viner, ingenbesprutning i vinmarkerna förutom biodynamiska preparat, och inget tillsatt i vinkällaren.

Vid vårt besök i Ammerschwihr i höstas inkvarterade vi oss på den majestätiska Domaine Binneroch fick dessutom besöka välkända vinmarkerna såsom Hinterberg Lieu-Dit, Grand CruKaefferkopf, Wineck-Schlossberg, Schlossberg och Côtes D’Ammerschwihr, som Christian kallarför “future Grand-Cru”. I de allra finaste markerna växer vinrankor planterade 1930 av Christiansfarfar, som aldrig någonsin har berörts av kemikalier.

Christians viner är fulla av energi! Generellt sett skördar han sent i september-början av oktoberför att få den perfekta mognaden på druvorna. Vinerna görs i den nya vinkällaren som invigdes ijuni 2015: det bioklimatiska templet byggt av stora block handhuggen sten och lokala träd somäven de är förädlade med biodynamiska principer.

År 2015 startade Christian Binner tillsammans med oenologerna och kemisterna Pierre ochXavier kollektivet Pirouettes. Kollektivet knyter idag an 16 vinmakare utspridda över hela Alsace.Alla vinmakare i kollektivet odlar sina egna druvor och gör vin på sin egna domän, men får hjälpoch stöttning för att göra viner helt utan tillsatser.

Vin
Alk. / Vol.
ÅRGÅNG
region
Färg
Grand-Cru Kaefferkopf
Alsace (Ammerschwihr)
2015
15% / 750ml
Grand-Cru Kaefferkopf

Vinmakare
Christian Binner
Färg
Vitt
druva
Gewurztraminer, Riesling, Muscat
Jord
Granit & sandsten
Kultur
Ekologisk och biodynamisk
Uppväxt
Långsamt pressade druvor i en horisontalpress. Jäsning och 2 års lagring på stora Alsace-ekfat
Alk. / Vol.
15% / 750ml
Hinterberg Pinots
Alsace (Ammerschwihr)
Orange Rosé
2019
12.5% / 750ml
Hinterberg Pinots

Ett rosévin gjort på 5 olika sorters Pinot samplanterade på Hinterberg's branta terasser. Två veckors maceration och efterföljande lång élevage

Vinmakare
Christian Binner
Färg
Rosé/Orange
druva
Pinot: Noir, Blanc, Gris, Auxxerois, Beurrot
Jord
Granit
Kultur
Ekologisk & biodynamisk
Uppväxt
Två veckors maceration av 5 olika sorters Pinot i hela klasar. Därefter långsam press (12 timmar). Lagrat 18 månader på stora Alsace-ekfat.
Alk. / Vol.
12.5% / 750ml
Muscat
Alsace (Ammerschwihr)
2019
12.5% / 750ml
Muscat

Muscat d'Alsace från gamla och unga stockar: 9 månaders maceration av druvorna från de gamla stockarna i musten från direktpressad Muscat från unga stockar.

Vinmakare
Christian Binner
Färg
Orange
druva
Muscat d'Alsace
Jord
Sand-Granit & kalk
Kultur
Ekologisk & biodynamisk
Uppväxt
9 månaders maceration av Muscat. Lagrat på stora, 100åriga Alsace ekfat
Alk. / Vol.
12.5% / 750ml
OX
Alsace (Ammerschwihr)
2016
13.5% / 750ml
OX

Ett stort vin gjort på Riesling & Pinot Gris i majoritet. Lagrat 48 månader på oupptoppade gamla ekfat som ger en lätt oxydation. Vinet bör ges ett par timmar i karaff för att ge sin fulla potential

Vinmakare
Christian Binner
Färg
Vitt
druva
Riesling & Pinot gris, Gewurztraminer, Muscat & Auxerrois
Jord
Granit & sandsten
Kultur
Ekologisk & biodynamisk
Uppväxt
48 månaders élevage på gamla ekfat
Alk. / Vol.
13.5% / 750ml
Pinot Noir
Alsace (Ammerschwihr)
Rött
2019
13.5% / 1500ml
Pinot Noir

Vinmakare
Christian Binner
Färg
Rött
druva
Pinot noir
Jord
Kalkrik siltjord
Kultur
Ekologisk & biodynamisk
Uppväxt
Pinot noir med 2-3 veckors macération. 12 månaders élevage på stora Alsace-ekfat
Alk. / Vol.
13.5% / 1500ml
Pinot Noir Cuvée Beatrice
Alsace (Ammerschwihr)
Rött
2019
13.5% / 3000ml
Pinot Noir Cuvée Beatrice

2019 Pinot Noir Cuvée Beatrice. Finns endast i Magnum (1.5L) och Jeroboam (3L)

Vinmakare
Christian Binner
Färg
Rött
druva
Pinot noir
Jord
Kalkrik siltjord
Kultur
Ekologisk & biodynamisk
Uppväxt
Pinot noir med 2-3 veckors macération. 12 månaders élevage på stora Alsace-ekfat
Alk. / Vol.
13.5% / 3000ml
Pinot Noir Cuvée Excellence
Alsace (Ammerschwihr)
Rött
2015
15.3% / 1500ml
Pinot Noir Cuvée Excellence

Christian Binners Cuvée Excellence görs endast de varmaste åren med varma dagar och nätter under hösten som ger en perfekt nästan övermognad till druvorna, varför också alkoholen också blir mer påtaglig.

Vinmakare
Christian Binner
Färg
Rött
druva
Pinot Noir
Jord
Kalkrik siltjord
Kultur
Ekologisk & biodynamisk
Uppväxt
2-3 veckors maceration. Försiktig press av druvorna i horisontell press. 24 månaders élevage på stora gamla Alsace-ekfat
Alk. / Vol.
15.3% / 1500ml
Riesling Grand-Cru Wineck Schlossberg
Alsace (Ammerschwihr)
2018
14% / 750ml
Riesling Grand-Cru Wineck Schlossberg

Grand-Cru Riesling från Wineck-Schlossberg, magiskt grand-cruläge i lilla byn Katzenthal

Vinmakare
Christian Binner
Färg
Vitt
druva
Riesling
Jord
Granit
Kultur
Ekologisk och biodynamisk
Uppväxt
Direktpress av druvorna och lagrat minst 12 månader på stora Alsace-ekfat
Alk. / Vol.
14% / 750ml
Riesling Le Champ des Alouettes
Alsace (Ammerschwihr)
2018
14% / 750ml
Riesling Le Champ des Alouettes

Vinmakare
Christian Binner
Färg
Vitt
druva
Riesling
Jord
Granit
Kultur
Ekologisk och biodynamisk
Uppväxt
Långsam press (12timmar), lagrat på stora Alsace-fat
Alk. / Vol.
14% / 750ml
Nästa vinbonde
Nästa vinboende